Het MuséoParc Alésia biedt drie bezienswaardigheden: het Museum, de overblijfselen van de Gallo-Romeinse stad en het standbeeld van Vercingétorix.

Het Museum

Dit gebouw met zijn symbolische architectuur, gebouwd op de vlakte van Alésia, is ontworpen door de beroemde architect Bernard Tschumi. De ronde vorm herinnert aan de omsingeling van Alésia, het netwerk eromheen doet denken aan het hout van de Romeinse vestingwerken en de schuine zuilen van het atrium weerspiegelen de chaos van de veldslag.

Binnen vindt u een educatief parcours – gebaseerd op archeologische ontdekkingen en door wetenschappers bewezen theorieën – dat een beeld geeft van Alésia tijdens de Gallische Oorlogen (van 58 tot 51 v.C.).

Met behulp van een audiogids in 7 talen (Frans, Engels, Duits, Nederlands, Spaans, Italiaans en Portugees), in versies voor volwassenen en kinderen, ontdekt u de achtergronden en het verloop van de veldslag tussen Vercingétorix en Julius Caesar:

  • De veroveringen van het Romeinse leger,
  • Het verzet van de Gallische leiders,
  • De confrontatie tussen beide legers,
  • Het beleg van Alésia en de overwinning van Caesar.

De aanwezigheid van archeologische vondsten en de mythe van de Galliërs maken het parcours compleet.

Kaarten, films, vitrines, maquettes, multimedia zuilen en animaties gericht op verschillende soorten bezoekers zorgen ervoor dat u een leuke ervaring beleeft.

De Gallo-Romeinse overblijfselen

De overblijfselen van de Gallo-Romeinse stad, gelegen op 3 km van het Museum, stellen u in staat om een beeld te krijgen van het dagelijks leven van de mensen die zich hier na de veldslag tussen Vercingétorix en Caesar vestigden. Wandelend door de oude straten, aan de hand van een plattegrond met uitleg (in het Frans, Engels, Duits, Nederlands), ontdekt u het monumentale centrum bestaande uit een tempel, een theater, een forum afgesloten door een basiliek, een gebouw dat het monument van Ucuetis genoemd wordt, een woongedeelte…

Het standbeeld van Vercingétorix

Statue de Vercingétorix

Op ongeveer 100 meter van de Gallo-Romeinse overblijfselen, te voet of per auto bereikbaar, kunt u het monumentale standbeeld van Vercingétorix (uit 1865) bewonderen. Dit koperen kunstwerk (6,60 meter hoog), werd in opdracht van Napoléon III opgericht om het einde en het succes van het archeologisch onderzoek in Alésia te markeren.

Een hedendaagse analyse van dit standbeeld onthult veel anachronistische elementen en schept een beeld van de Galliërs, dat weerlegd wordt door de archeologische vondsten en het herlezen van oude teksten.

Het standbeeld is het hele jaar door gratis te bezoeken.

De geschiedenis van deze locatie

De plaatsbepaling van de slag om Alésia heeft lang ter discussie gestaan. In de 19e eeuw (van 1861 tot eind 1865) werden in opdracht van Napoleon III  grote opgravingen gedaan in Alise-Sainte-Reine. Daarbij werden een groot aantal wapens, Gallische en Romeinse munten en militaire voorwerpen ontdekt. Daarnaast maakte de gebruikte methode (vergelijking van de vondsten met de teksten van Caesar, een soort van experimentele archeologie) het mogelijk om levensgrote segmenten van belegeringslinies en Romeinse oorlogswerktuigen te reconstrueren.

Ondanks het belang van deze ontdekkingen is de discussie nog niet gesloten en blijven de meningen van wetenschappers verdeeld.

In de jaren negentig heeft een Frans-Duits team van archeologen nieuw bewijs geleverd. Het bevestigt dat “het oppidum van de Mont-Auxois in Alise-Sainte-Reine en het militaire beleg uit de 1e eeuw voor Christus, die daar door de archeologie is onthuld, overeenkomen met de slag om Alésia”.

Tegenwoordig beschouwen Franse en internationale wetenschappers Alise-Sainte-Reine als de historische plaats waar de slag heeft plaatsgevonden.

En natuurlijk heeft het MuséoParc Alésia zich precies op deze plaats gevestigd.

Terug naar de gebeurtenissen van 52 v. Chr.

Julius Caesar is al 6 jaar een geduchte krijgsheer, die zijn macht aan het uitbreiden is door het voeren van de Gallische Oorlogen. Om hem te stoppen bundelen Gallische leiders in 52 v.Chr. hun krachten, onder aanvoering van Vercingétorix, de jonge koning van de Arverni. Zij versloegen Caesar in Gergovia, waarop deze besloot zich terug te trekken in de Romeinse provincie ten zuiden van Gallië. Onderweg wordt hij in het noorden van de Bourgogne aangevallen door het leger van Vercingétorix dat vertrouwde op de gebruikelijke superioriteit van zijn cavalerie. Maar met hulp van de Duitse cavalerie slaagden de Romeinen erin hen te verjagen.

Vercingétorix besloot vervolgens zijn troepen (80 000 man, volgens Caesar) te installeren in het oppidum van Alésia. Tegenover hem staan tien tot twaalf Romeinse legioenen (40 000 – 45 000 man) en enkele duizenden hulptroepen van de Duitse cavalerie.

Caesar maakte van deze gelegenheid gebruik door de Gallische leiders te omsingelen en het oppidum te belegeren. Hij bouwde een dubbele rij van versterkte linies en een zeer omvangrijke reeks vallen aan de voorzijde van elke linie.

De Galliërs bleven uiteraard niet passief toekijken, zij vielen de Romeinen aan. De eerste aanval van hun cavalerie liep uit op een nederlaag, waarop Vercingétorix besloot in heel Gallië naar versterking te zoeken.

Maar naarmate de tijd verstreek breidden de Romeinse vestingwerken zich zienderogen uit terwijl de versterkingen uitbleven. De belegerden werden uitgehongerd. Wat nu te doen? Zich overgeven? Een nieuwe uitbraak forceren? “Na overleg werd besloten dat degenen die te oud of ziek waren en dus niet konden helpen de stad zouden verlaten” De Bello Gallico, VII, 77-78. Deze verstotenen, die tussen 2 belegeringslinies terechtkwamen, stierven de hongerdood of werden afgeslacht.

Uiteindelijk arriveerden de versterkingen: volgens Caesar 240 000 infanteristen en 8000 man cavalerie. Tot twee keer toe probeerden de Galliërs uit te breken, maar beide keren werden ze teruggedrongen. Bij een derde poging, die vele uren duurde, was de uitkomst ongewis.

Maar, eens te meer was het geluk aan Caesars kant. Onder druk van de Romeinen, gesteund door de Duitsers, werden de Gallische versterkingen op de vlucht gejaagd.

Vercingétorix trok zich vervolgens terug in het oppidum en om zijn mannen te sparen koos hij ervoor om zich over te geven.

De veldslag, de belegering van Alésia, heeft waarschijnlijk tussen de anderhalve maand en twee maanden geduurd. De ervaring, discipline, onverzettelijkheid en organisatie van de Romeinse troepen in combinatie met de uitzonderlijke vaardigheid in de kunst van het belegeren vormden een groot voordeel voor Caesar.

Organiseer uw bezoek

Het MuséoParc Alésia verwelkomt u van 15 februari tot en met 30 november, 7 dagen per week, inclusief feestdagen.

Van 15 februari tot en met 31 maart: van 10.00 – 17.00 uur

In april, mei en juni: van 10.00 – 18.00 uur

In juli en augustus: van 10.00 – 19.00 uur

In september en oktober: van 10.00 – 18.00 uur

In november: van 10.00 – 17.00 uur

Gemiddelde bezoekduur
Museum: 2 uur (3 uur tijdens de schoolvakanties in de zomer)
De Gallo-Romeinse overblijfselen: 45 minuten

Kaartverkoop
Laatste toegangsmogelijkheid: 45 minuten voor sluiting van het MuséoParc

Tarieven

*Gereduceerd tarief: studenten < 26 jaar, stagiair, werkzoekenden…met aantoonbaar bewijsstuk.

**Junior tarief: van 7 tot 16 jaar – gratis onder de 7 jaar

Hoogseizoen: schoolvakanties in de zomer

Bereikbaarheid

Per auto, trein, camper, fiets of boot… het MuséoParc verwelkomt u op dit adres:
1, Route des Trois Ormeaux à Alise-Sainte-Reine (21150)

Gps-coördinaten:
DD: Latitude: 47.53606 Longitude: 4.468752

Parkeerplaats: toegankelijk tijdens de openingsuren van het MuséoParc.

Halteplaatsen voor campers, buiten de openingsuren, in Venarey-les Laumes en Semur-en-Auxois.
Overnachting verboden.

Per trein, in de TGV of de TER
TGV-station Montbard, op 20 min (reistijd 1 uur van Parijs naar Montbard)
TER-station Laumes-Alésia, bij het Museoparc. Busvervoer naar de stations met lijn Transco n°73.

Per boot, via het Canal de Bourgogne.
Pleziervaarthaven van Venarey-les Laumes, op 2 km van het MuséoParc Alésia.

Per fiets over de Véloroute du pays de l’Auxois-Morvan: langs het Canal de Bourgogne.

Om optimaal van uw bezoek te genieten