open

Welkom in het MuséoParc Alésia  


In het hartje van Bourgondië, Côte-d'Or, kan u in een prachtige groene omgeving tijdens een uitstap het Museumpark Alesia ontdekken.

© Iwan Baan
open

Alesia, een beetje geschiedenis 


Alesia is de plaats waar in 52 voor Chr. de roemrijke veldslag tussen het Romeinse leger van Julius Caesar en de Gallische legers van Vercingetorix plaatsvond.
De zomer loopt op zijn eind en Julius Caesar is reeds zes jaar bezig met de verovering van de Gallische gebieden (de Gallische oorlogen). Vercingetorix, die aan het hoofd staat van de Gallische coalitie, probeert de opmars van de Romeinse generaal te stuiten. Na een vergeefse aanval verschuilt Vercingetorix zich in het oppidum van Alesia, een versterkte plaats van de Mandubiërs. De Romeinen zetten de achtervolging in en belegeren de versterkte plaats. Ze slagen hun kampen in de omliggende heuvels op en bouwen twee verdedigingsgordels bestaande uit wallen, torens en hinderlagen. De eerste is 15 kilometer lang, omgeeft het oppidum en voorkomt dat de Galliërs naar buiten kunnen. De tweede, met een lengte van 21 kilometer, beschermt de Romeinse kampen tegen de nakende komst van een immens Gallisch ontzettingsleger. Na lang wachten wordt de veldslag in alle hevigheid in de vlakte uitgevochten. De Romeinen zitten tussen twee vuren. De Romeinse oorlogstuigen en –machines vuren een regen van projectielen af en Caesar gooit zijn legioensoldaten en hulptroepen in de strijd: slingeraars, boogschutters en zijn Germaanse cavalerie die hem uiteindelijk de overwinning bezorgen. Vercingetorix wordt gevangen genomen en naar Rome geleid. Eén jaar later, in 51 voor Chr., is de Gallische oorlog afgelopen. De Galliërs worden Gallo-Romeinen.

open

Een bezoekje waard? Het Interpretatiecentrum 


Neem zelf deel aan de geschiedenis! Het Interpretatiecentrum van het MuséoParc Alésia dompelt u op ware grootte en levensecht onder in de geschiedenis: de verovering van Gallië door de Romeinen, de belegering van Alesia in 52 voor Chr., Caesar tegen Vercingetorix. Antieke voorwerpen en reproducties, diorama’s, films, maquettes, multimediazuilen en nabootsingen van oorlogsmachines storten u in het heetst van de strijd.
De Romeinse versterkingen werden op ware grootte nagemaakt over een lengte van enkele honderden meters. Dankzij de grote kennis, kunde en knowhow van een re-enactmentgroep kunt u kennismaken met het dagelijkse leven in een Romeins kamp en ook de training (vechtdemonstraties en manoeuvres) van de legioensoldaten bijwonen. U kunt ook de nabootsingen van Romeinse oorlogstuigen en -machines bekijken die tijdens het beleg van Alesia gebruikt werden.
Het begroeide terras van het Interpretatiecentrum, aangeplant met eiken en berken, biedt u een panoramisch zicht van 360° op Mont-Auxois en de omliggende heuvels waar de Romeinse kampen opgeslagen waren.
Gemiddelde duur van een bezoek: ongeveer 3 uur.

open

De overblijfselen van de gallo-romeinse stad 


Op de top van de Mont-Auxois, de versterkte plaats van de Gallische troepen, liggen nog de overblijfselen van de gallo-romeinse stad die zich in de eerste eeuwen van onze tijdrekening ontwikkelde. Er woonden enkele duizenden mensen. U kunt er het centrum met zijn monumenten zien (theater, tempel, burgerlijke basiliek, ...) en ook de ambachts- en woonwijken.

open

Het standbeeld van Vercingetorix  


Om uw bezoek af te ronden, afspraak ten westen van Mont-Auxois, precies daar waar het oppidum de plaats van de laatste veldslag tussen de Galliërs en Romeinen domineert, om het beroemde beeld van Vercingetorix te ontdekken.
Om het einde en succes van de opgravingen in Alesia te herdenken, bestelt Napoleon III bij beeldhouwer Aimé Millet een reusachtig beeld van Vercingetorix. Met een hoogte van 6,60 meter wordt dit werk in koperplaat in 1865 opgetrokken. De stenen sokkel van 7 meter werd getekend door de architect Viollet-le-Duc.
Het gezicht van Vercingetorix, geïnspireerd op een jonge Napoléon III, en zijn houding drukken de gelatenheid na de nederlaag uit. De afbeelding staat echter bol van anachronismen. Het parelsnoer is pure fantasie. De borstplaat, het zwaard en de riemen rond de broek stammen uit andere tijden, ... Alles is in overeenstemming met het beeld dat in de XIXe en XXe eeuw door de populaire afbeeldingen en in de schoolboeken verspreid werd: de Galliërs, mannen met snorren en lange haren, dragen helmen met vleugels of hoorns, doen niets liever dan oorlog voeren of jagen en leven in hutten. Allemaal gangbare opvattingen die nu van de hand gedaan worden door archeologische ontdekkingen en het lezen van teksten uit de oudheid.

Voor de animaties, hier klikken

open

Zeker een bezoekje waard in de streek 


In de buurt vindt u ook nog het kasteel van Bussy-Rabutin (10 min.), het dorpje Flavigny met zijn fabriek voor anijssnoepjes (10 min.), het middeleeuwse stadje Semur-en-Auxois (15 min.), de abdij van Fontenay (20 min.), ...

open

Praktische info 


Tarieven
, hier klikken

Diensten
Audiogidsen in vreemde talen
Boeken, spelletjes en gidsen in vreemde talen
Ludotheek
Boekhandel-shop
Sandwichbar
Restaurant

MuséoParc Alésia
1, route des Trois Ormeaux
BP 49 - 21150 Alise-Sainte-Reine
Tel.: 03.80.96.96.23
contact@alesia.com